joi, 18 iunie 2009

''Memento'':mai mult decat un film...un exercitiu al mintii


Fiind in sesiune, am zis ca ar fi momentul ideal pentru mine sa refuz sa ies din casa pe motiv ca invat, dar sa vad filme in schimb, filme pe care nu am avut inca ocazia sa le vad pana la recenta mea varsta 21 de ani.

Desi nu cred ca sunt in masura sa fac recomandari pentru ca Alex Leo Serban, Andrei Gorzo si altii va ofera deja de ceva timp recomandari mult mai acreditate pe agenda.liternet.ro sau cinemagia.ro, etc.Totusi o sa fac abstractie de faptul ca nu sunt chiar acreditata si o scriu postul asta despre cel mai recent film pe care l-am vazut...acum 5 minute mai exact. Pana la urma e alegerea voastra sa cititi sau nu ce debitez eu aici.

Filmul a fost facut sau promovat in 2000. Cum nu stau nici eu prea bine cu memoria, ca si eroul filmului, nu imi amintesc ce s-a intamplat in 2000, nici pe plan cinematografic, nici pe plan personal. E posibil deci ca eu sa vorbesc aici despre un un film arhicunoscut si sa fiu penibila prin urmare. Imi asum acest risc.

Spuneam in titlu ca ar fi un exercitiu al mintii si asta din cauza faptului ca personajul, in urma unui accident, se pare ca sufera de memorie de scurta durata, dar sustine ca isi aminteste totul pana la accident. Accidentul s-ar datora incercarii sale de a-si salva sotia atacata. Astfel, pe tot parcursul filmului, vom vedea un Leonard, care detesta sa i se zica ''Lenny'', incercand, in pofida ''conditiei'' sale de amnezic, sa gaseasca asasinul sotiei sale (daca intradevar a fost asasinata) si sa se razbune. Poate ca filmul nu ar fi un exercitiu al mintii pentru noi, daca nu am vedea 80% din film doar perspectiva unui amnezic, care nu se considera amnezic. Apoi, regizorul merge pe metoda derularii actiunii backwords. Cred ca data viitoare cand voi viziona filmul, voi incerca sa-l vad de la coada la cap ca sa-mi dau seama daca ar avea mai multa logica, pentru ca in sinea mea, am sentimentul ca alegerea regizorului nu a fost chiar prost inspirata, in pofida faptului ca filmul e si asa confuz prin faptul ca vedem scene repetandu-se.

E un film care se vizioneaza seara pentru ca oricat de obosit/a ai fi, e imposibil sa nu-ti mentina captata atentia. As zice chiar ca o tine capatata tocmai pentru ca stimuleaza orgoliul spectatorului, care nu se va culca linistit daca nu va intelege ce s-a intamplat de fapt sau eu cel putin nu as face asta :)). Din punctul acesta de vedere, ''Memento'' imi aminteste putin de ''Masinistul'' (un alt film care trebuie vazut, daca nu ati avut inca prilejul). Faptul ca eroul obinuieste sa-si tatuaze diferite informatii pe corp sau sa pozeze persoanele pentru a retine sau mai bine zis ''trai'', pentru ca oricum nu poate retine nimic, e doar un laitmotiv, la fel ca si replica sa stereotipa :''you see...i have this condition''.Dar aceste clisee, la care se adauga faptul ca eroul e un tip inteligent, face ca actiunea sa nu stagneze, el afland lucruri noi,dar pe care nu le poate asimila mai mult decat cateva minute. Inclusiv, meseria sa este un atipica si interesanta, el fiind investigator in ceea ce americanii ar numi ''confidence trick''. Mai exact, pana sa se imbolnaveasca, acesta lucra la o agentie de asigurari de sanatate, iar responsabilitatea sa consta in verificarea veridicitatii anumitor cazuri. Unul dintre cazurile pe care le investigase, fusese si cel al unui barbat care suferise aparent de aceeasi problema de sanatate cu care se confrunta eroul acum, dar pe care l-a crezut mai degraba ipohondru. Astfel, pe parcursul filmului Lenny (cred ca si mie mi-ar fi placut sa-l agasez daca as fi avut un rol in film :))) isi aminteste de acest barbat, spre final punandu-se chiar el sub semnul intrebarii asupra veridicitatii propriei probleme.

De asemenea, daca sunteti genul celor pasionati de replici-de-dat-pe-spate, din nou va recomand ''Memento''. Scenariul este foarte bun. Trece de la replici filozofice gen ''just because there are things that i don't remember, it doesn't mean my actions are meaningless'' sau ''how am i supposed to heal if i can't feel time'' la replici care ar starni mai degraba rasul decat compasiunea pentru amnezic:''i'm sorry i don't remember you.it's nothing personal'' sau "what am i doing?oh, yeah...i'm chasing a guy.Oh no! He's chasing me."

8 comentarii:

  1. multumim de recomandare, sper ca in curand sa pot vedea si eu acest film (imediat ce voi dispune de tehnologia necesara ).
    Felicitari pentru cei 21 de ani proaspat impliniti ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. se apre ca ai mai crescut cu un an...felicitari! :)

    imi pare bine ca ai recomandat si filmul Memento, deoarece cu ocazia asta o sa ma mai uit odata la el

    am si un cadou pentru tine dar nu stiu daca il vei accepta...il gasesti pe http://membriiasociatiei.blogspot.com/
    si reprezinta un loc in asociatia noastra, pe care o infiintam acum...sper sa primesti!

    RăspundețiȘtergere
  3. bine ai venit printre tinerii cu idei...acum esti membru fodator si beneficiezi de acelaeasi drepturi ca ceilalti membrii...pentru moment dorim sa alegem un nume cat de cat bun pentru asociatie si am dori ca toti membri sa se gandeasca la un nume care sa-i placa, dupa aceea vom crea un blog oficial si niste reguli pe care ar trebui sa le respectam....te asteptam cu orice idee noua pe care vrei sa o impui in asociatie!...cred ca dupa data de 5 iulie vom hotara impreuna incotro ne indreptam...sper ca esti de acord!

    RăspundețiȘtergere
  4. categoric.:) si voi medita asupra unui nume

    RăspundețiȘtergere
  5. l-am vazut demult:p.e bine ca ai scris de el.

    RăspundețiȘtergere
  6. filmul asta merita sa fie vazut de n ori .
    bun

    RăspundețiȘtergere