joi, 7 ianuarie 2010

Cultura Messenger


Messenger-ul, poate cea mai ipocrita forma de comunicare, a devenit teoretic in ultimii ani atat de util, incat incepe sa-si arate inutilitatea. De aici si intrebarea 'Utilizarea messenger-ului a devenit un automatism sau intram pentru ca intradevar suntem dornici de a interactiona?'. Numarul tot mai mare de busy icon-uri din aproape orice lista de messenger, ma face sa pledez pentru prima varianta. Retoric (deci nu e necesar sa ma bombardati cu raspunsuri) voi cate persoane, cu care nu comunicati niciodata, aveti in lista? O sa presupun ca mai putine decat mine, avand in vedere ca eu m-am alienat in ultimul timp mai mult decat de obicei sau am tendinta sa-mi oripilez interlocutorul. Dar acest post nu este un antimessenger si nu pentru ca pana la urma este tot o forma de comunicare, ci pentru ca o parte din voi imi cititi acum postul tocmai pentru ca eu l-am atasat la status (sau twiter cum s-ar zice, pt. suna mai cool). Acest post este doar o reflectie cu privire la mine, la tine si la messenger evident.


Prima conversatie de mess (a se observa inducerea atmosferei de messenger folosind argourile de rigoare) am avut-o in clasa a 10-a de liceu si mi s-a parut fascinanta atunci pentru ca pt. prima oara puteam sa mint fara sa buhnesc in ras in urmatoarea secunda. De fapt eram familiarizata cu Mirc-ul din generala (do you remember?), dar atunci eram teoretic o roscata sexy, in varsta de 25 de ani si nimfomana, care isi dadea intalniri la care nu se prezenta niciodata, cu alti indivizi teoretic iluministi si cu la fel de mult ''apetit sexual''.

Intre timp, Messenger a devenit o forma de exhibitie, daca nu asta a fost si initial scopul sau. Daca ai poze glossy, e musai sa le arati si celor din lista ta, caci pana la urma sunt singurele poze in care crezi arati si tu bine. Daca ai prieten/prietena e musai sa pui o poza la avatar cu voi doi sarutandu-va, ca sa vada lumea ca ai si tu cine te f---. Daca ai nascut recent sau nevasta/concubina, in urmatoarele luni din viata ta vei avea la avatar doar poze deloc interesante cu al tau copil in cele mai plictisitoare/consumate situatii, dar tu il adori si pana la urma gestul tau nu e decat unul din cele mai narcisiste (dar poate ca narcisist ai fost chiar din momentul in care te-ai gandit sa o pui de un copil). Daca ai fost la un party recent, e musai sa pui la avatar o poza cu tine beat/beata, chiar daca nu ai baut deloc in seara aia pentru ca iei antibiotice.Daca e Craciunul, puneti o caciula foarte kitchoasa, rosie de preferinta si fotografiaza-te, apoi arate-le celor din lista ta rezultatul.Vor fi uimiti, mai ales daltonisti. Daca ai absolvit recent facultatea/liceul/scoala primara, trebuie sa-ti pui poza la avatar cu tine la promotie ca sa se stie ca esti capabil si ca ai diploma - ''bon valoric nerascumparabil'' cum ar spune ''someone i know''. Daca fumezi, din nou trebuie sa se stie ca iti miroase gura a tutun. Daca ai SLK, arata-ne pentru ca trebuie sa stim ca tu nu mergi cu metroul/RATB-ul.

Status-urile variaza si ele de la cele mai imbecile la cele mai inteligente (adica cele pe care le inteleg doar cei care le scriu).Personal, am o simpatie deosebita pentru status-urile cliseice "DND, exceptiile se cunosc'' sau ''x, cand intrii, da un buzz'' sau ''nu's la calc, dar poti sa incerci''.Imi amintesc de un mesaj foarte amuzant afisat pe usa nu-stiu-carui partid din Anglia, care spunea ceva de genu ''do not disturb unless an answer is required''.Status-urile de genul denota ca de fapt ne este din ce in ce mai greu sa comunicam, intelectual vorbind.Dar e in regula, gen imi pare bine ca exista macar un loc, chiar daca e unul virtual, in care sa ne putem da importanti fara a fi neaparat importanti, in care sa aratam ca suntem ''bizi'' pe un scaun.

Dar daca vrei sa fii intradevar cool, nu trebuie sa intrii pe Messenger decat invisible, iar argumentul celor de genul e de fiecare data legat de faptul ca ar fi agasati de initiativele celor din lista lor de messenger de a interactiona, in timp ce ei nu sunt decat antisociali si nu vor sa converseze decat cu ''bibicu/bibica'' lor, cum ar zice ''someone i don't know''. Astfel au aparut si site-urile care te ajuta sa ii depistezi pe cei din lista ta care nu vor sa vorbeasca cu tine si sincer, ma mir ca inca nu au fost date in judecata site-urile de vreo mama a carei fata s-a sinucis dupa ce a constatat ca bibicu ei era de fapt online cand ea il vedea offline.

Un fenomen, care surprinzator nu mai caracterizeaza marea masa a populatie, sunt sau erau asa-zisele mass-uri (mai sunt personaje care insista sa le trimita, desi nu au nimic inteligent de zis, dar foarte putine persoane).In general, ma amuza mass-urile, mai ales daca nu sunt inteligente, dar singurele care m-au agasat au fost cele care amenintau in cel mai cretin mod ca daca nu trimiti mai departe (adica daca nu esti si tu cretin la randul tau), o sa ai ghinion sau o sa-ti moara tot neamul 'mancatiasi'.

Messenger-ul, aceasta agora inutila, a inceput sa inlocuiasca si clasica oglinda din camera.Marea majoritate din noi ne avem in propria lista, iar asta nu face altceva decat sa reflecte cat de mult ne iubim.

Pana la urma, cel mai trist e faptul ca ajungem sa avem conversatii aseptice, cu din ce in ce mai putine cuvinte, ca deh...time is money. Folosim tot mai mult emoticons pentru a ne exprima, cand de fapt nu exprimam nimic. Suntem poate si mai formali si plictisitori ca niciodata si intelegem de multe ori gresit, trasmitem de multe ori gresit, dar de fiecare data stim unde sa ne gasim, in acelasi loc: say messenger!

20 de comentarii:

  1. pentru ca nu am somn am zis ca citesc si eu ultima adaugare la blogul tau :P e cool. Vreau sa zic doar atata: am o problema cu oamenii care au la status''nu sunt'' insa daca ii saluti si esti din greseala si persoana pe care ei o asteptam iti raspund cat ai clipi:)

    RăspundețiȘtergere
  2. "esti din greseala''?ma intreb daca poti fi si o persoana speciala,...tot ''din greseala'' :))

    RăspundețiȘtergere
  3. "noua" isterie in materie de comunicare online e twitter-ul dar messenger-ul ramane principala unealta de socializare pe internet chiar daca unii nu au ce comunica

    dupa parerea mea ai dreptate dar sunt si multi care folosesc messengeru-ul intr-un mod realist, cei care au ceva de spus!

    RăspundețiȘtergere
  4. si cum asteptam eu postarea asta a ta ..iata am de ce sa te felicit . ai scris iarasi in stilul tau caracteristic (si-mi place asta)
    " Suntem poate si mai formali si plictisitori ca niciodata si intelegem de multe ori gresit, trasmitem de multe ori gresit, dar de fiecare data stim unde sa ne gasim, in acelasi loc: say messenger! " .
    foarte tare cosmiii!!!

    RăspundețiȘtergere
  5. ma bucur ca iti cade bine sa ma citesti (ca de la cititor la cititor)

    RăspundețiȘtergere
  6. ti-am citit prima parte si deja restul nu prea ma mai intereseaza , si stii de ce, ca nu intelegi un lucru: in principiu messu, e o forma de comunicare unde iti ai toti prietenii. aici vine problema ca prietenii sunt cei apropiati si nu tovarasii de bordura, care abia asteapta o noua tigara., ai grija , nuti alege prieteni ¨¨gunoi¨¨ care nu-s cand sunt.

    RăspundețiȘtergere
  7. eu pur si simplu nu folosesc messenger. nu dintr-o nevoie stranie de a fi antisocial, dar nu-i gasesc rostul. ador sa ma intalnesc cu oameni, chiar si sa vorbesc cu ei la telefon, pentru ca asta implica interactiune, dar forma asta impersonala de comunicare imi displace cu adevarat.

    RăspundețiȘtergere
  8. @ tix, foarte interesant cum imi imputi faptul ca ar vina mea pentru concluziile pe care le-am tras in postul asta

    @ Razvan Cimpean, nu stiu cum sa-ti zic, dar comentariul tau vine ca un bobarnac pt ceea ce a sustinut tix

    RăspundețiȘtergere
  9. Pentru cineva care pune virgula intre subiect si predicat, messengerul poate fi o forma de comunicare, dar asta nu-l face mai putin impersonal.

    RăspundețiȘtergere
  10. "Messenger-ul, poate cea mai ipocrita forma de comunicare" - oamenii sunt ipocriti...nu are nici o legatura cu mijlocul de comunicare

    @ Razvan Cimpean - sa mori tu? si blog ai pentru ca...? citeste ce am scris mai sus si nu te mai da mare destept, nu e diferenta intre telefon si messenger. dar daca e "pur" si "simplu" te intelegem...oricum foarte tare comentariul tau, si ai dreptate si tu, daca vorbesti nu se prinde nimeni ca nu stii unde sa pui virgula :D

    @ tix - messenger e forma de comunicare man, nu inseamna ca ai "prieteni" acolo. Un coleg de scoala/munca nu este intotdeauna un prieten.

    @Cosmiiiiii - depinde ce intelegi tu prin messenger, poti sa si suni, sa iti iei camera web, poti sa faci multe. asa cum ai telefon poti sa folosesti si un messeger, si este foarte util(poate cam la fel de util ca blogul tau ;) )

    RăspundețiȘtergere
  11. din pacate pt tine, ma indoiesc ca vor reveni persoanele metionate mai sus pe postul meu pt a citi comentariile tale, cu exceptia mea, evident.
    facand absatractie de faptul ca oamenii sunt ipocriti (fapt care nu are prea mare legatura cu postul acesta),afirmatia mea legata de messenger e o personificare (http://dexonline.ro/search.php?cuv=personificare) pe care am facut-o tocmai pt a-mi contura ideile ulterioare (profa ta de romana sigur m-ar intelege).apoi iti multumesc ca mi-ai prezentat optiunile de Messenger, dar cred ca am fost destul de clara in ce inteleg eu prin messenger, dar daca nu ai priceput ce am scris eu in postul asta, cred ca blogul meu e mai degraba inutil decat util
    cat pt cei care nu sar pe messenger cu apeluri telefonice/camere web, inca exista o diferenta intre cele doua forme de comunicare

    RăspundețiȘtergere
  12. ai citit...n-ai inteles...
    hai sa-ti desenez, poate asa intelegi ceva

    om<->mess<->om

    tu zici ca messenger-ul e ipocrit, io zic ca e irelevant, ia-l de acolo pune 2 oameni fata in fata...ce se intampla? nu mai sunt ipocriti...?
    mijloace de comunicare sunt multe...si nu poti sa dai vina pe ele pentru ca esti ipocrit(a).
    si vorbele(adica sunetele alea care iti ies pe gura) sunt tot un mijloc de comunicare, la fel si blogul tau(inutil...dar totusi ai)

    RăspundețiȘtergere
  13. ma amuza atitudinea ta concesiva, de om 'hiperinteligent' neinteles de 'oligofrenii' virtuali si dispus sa schematizeze (deci ce ai facut tu aici se numeste schema, nu desen), sa ofere informatii suplimentare (''adica sunetele alea care iti ies pe gura'')
    dar si mai amuzant e atunci cand ''oligofrenul virtual'' incearca sa-i explice ''hiperinteligentului'' ca e si el ''oligofren''.ai dreptate.nu inteleg.nu inteleg de ce tot imi vorbesti de oamenii iprocriti cand eu iti spun ca nu ma intereseaza subiectul asta si ca ideea/personificarea mea de messenger ca ipocrizie nu are decat rolul de a contura ce am facut oi din aceasta forma de comunicare.totusi, in reperele tale insisti ca eu dau vina pe messenger pentru faptul ca oamenii mi se par ipocriti si ca nu pricep ca e doar un canal de comunicare, desi eu nu sustin asta nicaieri.
    chiar ma amuza perseveranta cu care incerci sa gasesti prosti (din categoria ''isi cauta ochelarii pe care ii poarta pe nas'')
    cat despre blogul meu, e la fel de inutil ca o carte proasta/buna, pe care poti sa alegi sa o citesti sau nu

    RăspundețiȘtergere
  14. acum e randul meu :D
    1. http://dexonline.ro/search.php?cuv=sarcasm(asta ca raspuns la comentariul anterior, mai departe ar trebui sa stii unde se gaseste)
    2. schema = desen tehnic(ca doar nu pictam...) ;)
    3. tot nu ai inteles ce vreau sa zic, comentariile mele nu au legatura cu oamenii. tu vorbesti in postul tau de folosirea unei aplicatii de tip messenger(probabil yahoo) si de modul in care il folosesc cunostintele tale(adica cei din lista). si comentariile noastre de aici reprezinta o messagerie(doar ca nu e una instant, cum e yahooMsg). e bine ca te amuz, da sa nu te urci pe pereti :D (am prostul obicei de a stresa omu pana musca din masa :D)

    RăspundețiȘtergere
  15. bine.promit sa nu-mi escaladez peretii din cauza ta si sa inteleg ca tu ai facut un desen folosind tastatura

    RăspundețiȘtergere
  16. asa e din nefericire. o felie de virtual in care cei mai multi au senzatia ca sunt si ei cineva...esti propriul Dumnezeu printre o lista de nume cu poze, ii "bagi" in categori, iti iei dreptul de a'l face pe unul mai bun decat celalalt, si din cand in cand, te mai gandesti ca natiunea ar putea sa isi schimbe filosofia de viata, credinta si starea de la un status cu inspiratie de hi5 si maxime cheap. well. sad.istic si neastisfacator...desi util uneori.

    foarte fain cosmi :) la mai multe, cate o palma nu strica :)

    RăspundețiȘtergere